Kunst van carla
Carla van Tuyl is op 27 maart 1971 in Naarden geboren als Carla Meulenkamp. Ze tekende als kind al graag, en opa Jaspers leerde haar al hoe kleurpotloden het mooiste gebruikt konden worden. Inmiddels gebruikt zij zelf het ezeltje en de schilderskistjes van opa.

De eerste tekenlessen volgde ze al in de lagere schooltijd, op woensdagmiddag. Bij het buurthuis in Naarden-Vesting werden binnen technieken geoefend, om buiten met houtskool op pad te gaan. Op de middelbare school volgde Carla 3 jaar lang de Academieklas aan het St. Vitus College in Bussum. Hier werd op vrijdagmiddag geschilderd en getekend. Opzet van de Academieklas was om leerlingen voor te bereiden op een eventuele vervolgopleiding op de kunstacademie. Voor Carla was dit niet het doel, het was gewoon erg leuk om te doen. Er werden bizarre stillevens gemaakt en vaak was er een model aanwezig, om te leren portrettekenen.

Na de middelbare school ging alle energie naar studie, werk en andere hobbies, tot er in 2002 geleidelijk aan meer tijd kwam voor schilderen. Sinds augustus 2003 is Carla lid van Ars Peintura, de Vereniging voor amateur beeldend kunstenaars, wat een goede stimulans bleek om vaker te schilderen en een eigen stijl te ontwikkelen.
Daarnaast volgt ze sinds september 2004 met veel plezier lessen fijnschilderen bij Meg den Hartog in Houten. Workshops zijn een goede inspiratiebron en de tot nu toe gevolgde workshops werden gegeven door Anneke Janszen in Houten en Dian Langewouters in Rosmalen.

Het is lastig om te typeren wat voor werken Carla maakt. Kenmerkend is in elk geval het gebruik van heldere kleuren en oog voor detail. Goede materialen, zowel verf en krijt als de ondergronden en kwasten, zijn hiervoor onontbeerlijk. De werken die op deze website te zien zijn zijn ingedeeld naar het gebruikte materiaal. Veel werk is gemaakt met acrylverf en recenter ook met gouacheverf. Pastelkrijt is prettig door de mogelijkheden van doorwrijven. Hierbij wordt dan ook een heel zachte softpastel gebruikt. De schilderijen (of eigenlijk schilderijtjes) in olieverf zijn gemaakt volgens de oude technieken van het fijnschilderen, zoals geleerd door Meg den Hartog.

Klik hier voor het interview met Carla uit “De Mammazone” van maart 2007 van de BorstkankerVereniging Nederland.
Meer informatie over Ars Peintura vind je op http://www.houten.com/ars-peintura/index.html. Het werk van Anneke Janszen kun je bewonderen op www.artflower.nl.